SAOPŠTENJE

0
476

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Bošnjačko srpski savez najoštrije osuđuje svako nasilje koje ugrožava mir i sigurnost građana, posebno uoči važnih verskih praznika poput Ramazanskog bajrama, kada se paradiralo kamionima kroz novopazarsko naselje Šestoro gdje žive naše komšije srpske nacionalnosti, kao i bacanje pirotehničkih sredstava u pravcu vojne kasarne. Praznik je prilika da se pokažemo da smo svi braća i da zajedno radimo kao vernici na promociji dobra a ne u inat bilo kom.

Tako se vjerski praznik ne obilježava, to nije deo naše tradicije i takvo ponašanje mora biti osuđeno od strane svih aktera i sankcionirano od strane nadležnih organa Republike Srbije. Apsolutna većina Bošnjaka ovakvo ponašanje osuđuje i ono ni u kom slučaju nije deo praznika Bajrama koji u sebi nosi poruku mira i ljubavi.

Ne smemo dozvoliti da zarad tuđih interesa naši narodi i ovaj region bude gurnut u destabilizaciju čiju bi cijenu opet plaćali mi koji ovdje vjekovima u miru živimo.

Za BOSS je neprihvatljivo da predstavnici lokalne multietničke vlasti, predstavnici područne Policijske uprave, dva ministra, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, na desetine drugih republičkih funkcionera koji su iz Novog Pazara i Sandžaka ni posle tri dana nisu zauzeli jasan stav i osudili ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca. Pitamo ih zašto ćute?

Srbija je naša zajednička kuća i moramo je učiniti najboljim mjestom za život. Pojedinci koji su svojim nesavjesnim ponašanjem povredili nečija vjerska i nacionalna osjećanja ili pogazili dostojanstvo simbola Republike Srbije, moraju da se suoče sa posljedicama svog ponašanja.

Brojni izborni ciklusi iza nas govore da Bošnjaci u Srbiji u potpunosti podržavaju politiku mira predsjednika Aleksandra Vučića. Istina je da je vrijeme vlasti Aleksandra Vucica period najvećih kapitalnih investicija u sandžačke opštine i to očigledno nekim interesnim grupama smeta.

Obaveza ove generacije je da sačuvamo mir za našu djecu i generacije koje dolaze. Pozivamo sve građane Novog Pazara na uzdržanost i poštovanje različitosti kako bismo zajedno gradili bolju budućnost. Nasilje ne sme biti prihvatljivo rešenje, već dijalog i međusobno poštovanje tako su nas naši preci naučili.

Predsjednik BOSS-a,

Samir Tandir

Leave a reply